1) Yapılacak işlemin ‘dişlerin kontrolü, diş sayımı, dişlerin yıkanması vs’ olacağını söyleyebilirsiniz. Hatta diş hekimine gelmeden önce, evde çocuğunuzun dişlerini kontrol ederek, onun da sizinkileri kontrol etmesine izin vererek ‘diş hekimi oyunu’ oynayabilirsiniz.
2) Ona -varsa- kendi endişelerinizi yansıtmamaya, sakin olmaya çalışın. Diş hekimine gitmekten hoşlanmayabilirisiniz, ancak bunu çocuğunuzun yanında dile getirmemelisiniz.
3) ‘İğne, acı, diş çekimi’ gibi kelimelerin kullanımından kaçının. Ona, ‘Uslu durmazsan iğne yaparlar’ gibi negatif bir cümle kurmaktan kaçının. Unutmayın, çocuğa ‘iğne yok’ denilse bile, onun için ‘iğne’ kelimesi daha ağır basacaktır.
4) Yapılacak işlemler hakkında detaylı bilgiler vermekten kaçının. Ebeveynlerin ve diş hekiminin verdiği bilgilerin birbirinden farklı olması veya aynı bilginin farklı şekillerde aktarılması çocukta güvenin azalmasına neden olabilir. Dolayısıyla, işlemler hakkında çocuğun anlayacağı şekilde açıklama yapılmasını uzmana bırakın.
5) İleri derecede diş çürüğü olan bir çocuk, bu durumun farkındadır ve diş hekimine gittiğinde zor bir tedaviye zorlanacağını düşündüğünden, daha fazla tedirginlik hisseder. Dolayısıyla, çocuğunuzun diş bakımını birlikte yaparsanız, herhangi bir çürüğü ilerlemeden fark edebilir, daha kolay önlemler alınmasını sağlayabilirsiniz.
6) Diş hekimi korkusu olan bir çocuğun; diş hekimi korkusu olmayan, daha önceden tedavilerini kolaylıkla yaptırmış bir arkadaşıyla birlikte randevuya gelmesi, pozitif bir etkide bulunabilir.
7) Randevu sonrası, çocuğunuzun hoşuna gidecek bir aktivite programı yapılması, muayene veya tedavi sırasında onu cesaretlendirmek için motivasyon amacıyla kullanılabilir.
8) Özellikle küçük yaştaki çocukların ilgilerinin çabuk dağılabileceğini, diş hekimi koltuğunda erişkinler gibi uzun süre oturamayacaklarını düşünerek, muayene ve tedavi esnasında diş hekimiyle işbirliği içinde olmaya çalışın.
9) Yapılan işlem muayene bile olsa, çocuk tebrik edilmelidir. Tedavi sonrasında, ‘cesaret diploması’ gibi çocuğu motive edici belgeler verilebilir. Çocuğa tedavi öncesinde hediye verip, işleme zorlamaktansa; sonrasında tebrik amacıyla küçük hediyeler verilmesi daha doğru bulunmaktadır.
10) Çocuğunuzun tanıştığı ilk diş hekiminin, çocuk diş hekimi uzmanı olması, ilk randevunun ve sonraki randevuların olumlu geçmesine yardımcı olabilir. Bekleme salonu, muayene odası çocuğun ilgisini çekecek, kendisini güvende hissedecek şekilde düzenlendiğinden dolayı, bu uzmanların bulunduğu klinikler de çocuğa olumlu etkide bulunabilir.